Izložba Pikasovih slika u Bosni

Izložba slika Pabla Pikasa, Viktorije Rabžajeve i Rade Babića u Kozarskoj Dubici

Povodom Dana opštine u Kozarskoj Dubici biće organizovana izložba umjetničkih djela jednog od najvećih slikara svih vremena, Pabla Pikasa i Viktorije Rabžajeva koja se smatra jednom od vodećih svjetskih restauratorki. Na ovoj izložbi svoja djela će predstaviti i Dubičanin Rade Babić.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 27. aprila, sa početkom od 20 časova u Hotelu “Zepter”, a trajaće do  1. maja. Na izložbi će biti izložene grafike Pabla Pikasa koje su nastale tridesetih godina prošlog vijeka, kao i poštanške marke inspirisane likom i djelom ovog velikog umjetnika.

Na ovoj izložbi govoriće i Andrej Jovandić, profesor filozofije i sociologije iz Banjaluke. Jovandić će izložiti temu: “Stvaralački čin Pabla Picassa”
Pikasove grafike su posebno tražene među kolekcionarima budući da su najčešće štampane na posebno zaštićenom ručno rađenom papiru i samim tim imaju dodatnu vrijednost.

Pablo Pikaso, iz ciklusa Volard, grafika, između 1930-1937.

Pikasov opus je ogroman, a gotovo da nema likovnog područja u kojem Pikaso nije izrazio svoj umjetnički kreativni genij. Bavio se slikarstvom na platnu i na zidu, skulpturom, grafikom i keramikom, izrađivao kolaže i plakate i u svemu tome bio velik.

Njegov golemi opus obuhvata više stvaralačkih faza: modru, ružičastu, kubističku, zatim klasičnu, nadrealisitčku i ekspresionističku. Viktorija Rabžajeva specijalizovala je restauriranje u Sveruskom umjetničkom restauratorskom naučnom centru kod akademika I. E. Grabarja. Od 2009. godine zaposlena je kao umjetnica-restauratorica slika u tehnici ulje na platnu u Nacionalnom muzeju Republike Burjatije u Ulan-Udeu.

Učestvovala je na prestižnim nagrađivanim izložbama, na kojima je osvajala prva i druga mjesta za za slikarstvo te imala 10-ak samostalnih izložbi u Rusiji i Evropi.

Viktorija Rabžajeva, „Rijeka Selenga“, ulje na platnu, 46 х 62 cm, 2015.

Ljubav prema crtežu javila se još u djetinjstvu Rade Babića. Učio je slikanje u tehnici ulje na platnu kod hiperrealiste Vladislava Dacešina.

Posebnu inspiraciju slikaru čine stare napuštene kuće s početka i sredine prošlog vijeka, primorski motivi kojima dominira igra svjetla i blještavilo sunca, razigrano na surovom kamenu Dalmacije.

Rade Babić, slikar iz Kozarske Dubice
rekao je da je ova izložba značajna za njega, jer je rođen u Dubici, iako se kasnije preselio u Banjaluku.

“Velika je čast da moji radovi budu pored grafika najvećeg slikara 20 vijeka, kojeg su likovni kritičari jednoglasno izabrali, osim toga Pikaso je najproduktivniji slikar, koji napravio veliki broj umjetničkih djela u raznim medijima. A također Viktorija je slikarka koja je visoko nagrađivana za svoj rad”, kazao je za BUKU Babić.

Rade Babić, „Una u Bihaću“, ulje na platnu, 80 x 60 cm, 2014.

Podsjetimo da se u Narodnoj biblioteci opštine Kozarska Dubica nalazi Pikasov autoportretu “Glava muškarca” koji je rađen tehnikom litografije. Slavni slukar je radio grafičke listove koje je namijenio kao poklon šefovima delegacija koji su bili učesnici na kongresu Komunističke partije u Parizu 1964. godine.

Obzirom da je Dubičanin Boško Šiljegović bio šef delegacije i on je na poklon dobio jednu sliku koju je zajedno sa svojim legatom 1988. godine ostavio na čuvanje ovoj biblioteci.

Ove godine, 08. aprila, je navršeno 42 godine od Pikasove smrti.

Organizator ove izložbe, koja je prodajnog karaktera, je Turistička organizacija u saradnji sa Opštinskom upravom.

Izvor: http://www.6yka.com/

Londonski muzej namjerno izložio plagijat

Među djelima starih majstora neprocjenjive vrijednosti nalazi se i jedna reprodukcija, vrijedna 126 dolara.

Nova izložba u londonskom muzeju je pred posjetioce stavila izazov: trebaju pronaći namjerno izložen plagijat. Ideja je da se posjetioci zapitaju šta je, ustvari, umjetnost.

Galerija Dulwich je jedna od najstarijih na svijetu. U njoj se nalaze stotine remek-djela, poput Rembranta i Rubensa, vrijedni milione, ako ne i milijarde dolara. Među djelima starih majstora neprocjenjive vrijednosti nalazi se i jedna reprodukcija, vrijedna 126 dolara.

Posjetitelji su stavljeni pred izazov da pogode koja je od 270 slika lažna. Je li to ova – sjenčenje je nekako prenaglašeno? Ili ova – potezi kistom kao da su bili previše užurbani? Možda ova – djeluje kao da se još nije ni osušila?

“Stavljanjem reprodukcije u originalni okvir otvarate mogućnost da se sumnja u svaku sliku, što ohrabruje posjetitelje da svakoj slici priđu s većom pažnjom”, kaže umjetnik Doug Fishbone.

Galerija je poslala fotografiju visoke rezolucije originalne slike u Kinu, gdje se slika najveći broj replika na svijetu. Na jugu Kine slikanje reprodukcija – bilo kojeg razdoblja ili stila – veliki je posao. Umjetnici vježbaju i usavršavaju se u stvaranju replika. Samo u jednom selu godišnje se proizvede pet miliona reprodukcija.

Filozofsko pitanje

Time dolazimo do zanimljivog pitanja – po čemu se određuje vrijednost umjetničkog djela? Filozofi se ovim pitanjem bave hiljadama godina.

“Vrijednost umjetnosti nije samo u izgledu. Riječ je o proizvodu nečijeg truda, tehnike i originalnosti”, ističe Stacie Friend, profesorica filozofije sa koledža Birkbeck.

“Dobro je imati izložbe poput ove, jer umjetnost sve više postaje imovina – u posjedu je jednog postotka najbogatijih, koji slike drže pored dionica i obveznica. Ipak, izložba poput ove natjera vas da gledate u slike i da ih cijenite zbog njihove ljepote, umjesto zbog cijene”, javila je iz Londona novinarka Al Jazeere Jessica Baldwin.

Posjetitelji imaju vremena do kraja aprila prepoznati sliku za koju misle da je naslikana u Kini. Nakon toga, reprodukcija i original će biti izloženi zajedno, kako bi javnost mogla vidjeti šta je umjetnost.

Izvor: Al Jazeera

Mural vrijedan bogatstvo prodao za 170 eura

Palestinac prodao svoja ulazna vrata oštećena eksplozijom lokalnom umjetniku za 170 eura, ne shvatajući da se na njima nalazi mural slavnog anonimnog uličnog umjetnika Banksyja.

Umjetnost, Gaza, Mural, Slikarstvo, Banksy, Vrata, Grafiti

Jedan Palestinac prodao je svoja ulazna vrata oštećena eksplozijom lokalnom umjetniku za 170 eura, ne shvatajući da se na njima nalazi mural slavnog anonimnog uličnog umjetnika Banksyja, potencijalno vrijedan pravo malo bogatstvo.

Rabea Darduna, otac šestero djece iz sjevernog dijela Pojasa Gaze, rekao je da je ulazna vrata svoje uništene kuće prodao lokalnom umjetniku koji mu je za njih ponudio 700 šekela (oko 170 eura).

Umjetnik poznat po satiričnoj uličnoj umjetnosti subverzivnih poruka, u kojoj kombinira crni humor s grafitima, Banksy je svojevrsni fenomen u svijetu vrhunske umjetnosti, prenosi Hina.

Ranije ove godine posjetio je Pojas Gaze, gdje je napravio niz murala, među kojima i sliku grčke božice kako plače na vratima uništenog doma porodice Darduna.

Simbol otpora kapitalizmu

“Nisam imao pojma o vrijednosti te slike i nisam imao pojma ko je taj Banksy. Da sam znao, nikada ne bih vrata prodao tako jeftino”, rekao je Darduna.

Misterij koji obavija Banksyja, umjetnika iz Bristola koji nikada nije otkrio svoj identitet, te snažna poruka medija kojim se koristi – umjetnost grafita postala je simbol otpora kapitalizmu, povećava interes kupaca i cijenu njegovih djela, koja su postala kolekcionarski tražena roba.

Njegovi murali dostižu cijene veće od pola miliona eura.

Darduna je kazao da se osjeća prevarenim te da je pokušao nazvati muškarca kojem je prodao vrata, ali nije ga uspio dobiti.

“Želim dobiti vrata nazad, a onda proučiti ponude”, rekao je Darduna, ustvrdivši da mu je kuća bila uništena u prošlogodišnjem ratu te da treba novac za obnovu.

“Sljedeći put ću ih prodati kao Banksyjev mural, a ne kao stara vrata”, dodao je.

Kupac neće vratiti vrata

Belal Khaled, ulični umjetnik i novinar koji je kupio sporni mural, rekao je da vrata ne namjerava vratiti te da ih “trenutno” ne namjerava prodavati.

“Kupio sam vrata kako bih sačuvao sliku i zaštitio je”, rekao je Khaled, dodajući da je dugo godina pratio Banksyjev rad i da je bio inspiriran njegovom umjetnošću.

“Od kada sam počeo slikati grafite sanjao sam o tome da posjedujem Banksyjev mural”, kazao je Khaled.

Naglasio je da je Dardunu upozorio da je riječ o Banksyjevom radu, ali Darduna to, međutim, nije registrirao, rekao je Khaled za Reuters.

Izvor: Agencije

Nevjerovatne slike malog dječaka iz Srbije

Mali Dušan Krtolica, ima samo 11 godina ali je privukao pažnju svih svjetskih medija, pa i mog bloga, zbog svojih kreativnih radova. Dušan crta od svoje druge godine. Do svoje osme godine, već je imao dve samostalne izložbe. Njegovi radovi uglavnom se odnose na floru i faunu, gdje do posljednjeg detalja, oslikava ovaj fantastični svijet. Zbog toga i ne čudi, što jednog dana želi da bude zoolog.

Još kada je bio sasvim mali shvatili smo da Dušan iz sebe izbacuje neverovatnu količinu energije i informacija – počinje priču  njegov otac Dragan. – Kako je vreme prolazilo, crteži su postajali sve konkretniji i shvatili smo da crtanju prilazi veoma ozbiljno i studiozno i da je fasciniran životinjama i prirodom. Već sa četiri godine odveli smo ga u slikarski atelje Zorana Čalije, kako bismo stvorili uvid u njegov talenat.

detailed-pen-drawings-prodigy-dusan-krtolica-3

Prvi Dušanov učitelj slikanja nam jasno daje do znanja da je smisao umetnosti neprekinuta nit sa detinjstvom.

– Igra je jednaka kreativnosti – objašnjava Čalija. – Sve dok je njegov crtež u službi igre, to je stvaralački proces. U njegovom uzrastu ovakvi crteži su odraz emotivne inteligencije. Ipak, Dušan mi je bio beskrajno drag kada sam ga „stavio na muke“ dajući mu da precrta Direrov prikaz konjanika. On je bio osmogodišnji mališan, a ja sam mu namerno dao pretežak zadatak kako bih uvideo koliko je spreman da se suoči s njim. Na kraju, uradivši ga sjajno, ipak mi je rekao: „Ne želim da budem slikar, hoću da budem dijete!“.

detailed-pen-drawings-prodigy-dusan-krtolica-2

Ideja je da ni roditelji ni učitelj ovog mališana ne forsiraju ni u jednom pravcu, već ga puštaju da ga inspiracija sama povuče. Na svim poljima mali Dušan pokazuje izuzetan talenat.

– On zna sve periode istorije, teorije o nestalim dinosaurusima, mnogobrojne životinjske vrste i njihove podele. Zamislite, zna 65 vrsta torbara, a pre nekoliko dana mi je bukvalno sat i po nabrajao različite životinjske vrste. Nedavno smo mu kupili najskuplju i najobimniju enciklopediju životinja, a on je za nepune tri nedelje cijelu znao napamet!.

Do sada je Dušan objavljivao svoje radove u 250 umetničkih internet grupa u svetu. U elektronskim časopisima je osvanuo na sajtovima od Ekvadora do Tajvana. Dabome, njegovi crteži su prikazani i u svim zemljama okruženja.

detailed-pen-drawings-prodigy-dusan-krtolica-1

– Do sada su stizali pozivi za gostovanja iz Indije, SAD, Australije… – nabraja Dragan Krtolica sve one koji su pozivali njegovog sina.

– Mi ga samo budno nadgledamo, ali ne sugerišemo ni jedan pravac. Pre nekoliko godina, kada smo postali svjesni njegovog raskošnog talenta otišli smo s njim kod dječjeg psihijatra, koji je možda mogao da nam ukaže savjetom na način na koji treba da ga usmjeravamo. I taj dečji stručnjak bio je fasciniran Dušanom, bio je oduševljen njegovom rečenicom i načinom na koji govori, ali mi je u sećanju ostala jedna njegova misao: Dušan se „samo“ igra. Doduše, na spektakularan način.

„PLOČICE“

DUŠAN je bucmast momak, sa puno šarma. Kako ga je otac zadirkivao da je debeljuškast i da mora da radi trbušnjake, mališan se dosjetio kako da mu doskoči.

– Jednom je došao na čas crtanja i krišom mi rekao da ima „pločice“ na stomaku – uz osmjeh se sjeća njegov učitelj Čalija.

– Upitno sam ga pogledao, a on je, „šmekerski“ zadigao majicu. Na stomaku je, pažljivo, flomasterom iscrtao „pločice“ kao što ih imaju bilderi.

„TETOVIRANJE“

NEDAVNO su se Dušanovi roditelji zabrinuli, jer je mališan ozbiljno kasnio iz škole. Kada su mu krenuli u susret, videli su ga u školskom dvorištu, okruženog gomilom drugara. Svi su strpljivo čekali da im Dušan flomasterom „istetovira“ omiljenu životinju. Smenjivali su se bikovi, zmajevi, ptice… Posle mnogi nisu hteli da se kupaju, kako im se ne bi oprala omiljena „tetovaža“.

detailed-pen-drawings-prodigy-dusan-krtolica-9

detailed-pen-drawings-prodigy-dusan-krtolica-4